Zet een aquarium op

Zet een aquarium op

Wat heb je nodig voor een nieuw aquarium!

Een aquarium inrichten is niet zo heel moeilijk. Voor iedereen niet precies weet hoe hij moet beginnen, hebben we hier op de blog een stap-voor-stap handleiding. We laten je zien hoe je het het beste kunt doen en hoe je je aquarium echt geweldig kunt maken, zelfs als je net begint met het onderwerp

Het juiste aquarium

Met een grote Dennerle Nano Cube zit je aan de goede kant. De mooie vorm met de afgeronde hoeken aan de voorkant past echt in elke kamer en met een randlengte van 38 x 38 x 43 cm is het aquarium niet zo klein. Deze Nano Cube heeft een inhoud van 60 liter - een ideale hoeveelheid water voor beginners. Kleinere aquaria zijn iets gevoeliger omdat de kleinere hoeveelheid water niet zoveel buffert, maar hier heb je in het begin al een heel behoorlijk aquarium. De Nano Cube is perfect voor het houden van garnalen en dwergkreeften, en een enkele betta zou zich hier ook prima thuis voelen.

Inbegrepen in de complete set

In de Dennerle Nano Cube Complete Style LED 5.0 hebben we alles wat ons hartje begeert. Deze complete set bevat: de (Nano corner filter XL) filter, dat zorgt voor gezond, schoon water en waarin nuttige filterbacteriën zich kunnen nestelen en watervervuiling kunnen afbreken. Tegelijkertijd is de Nano hoekfilter veilig voor garnalen en effectief, met een lange levensduur tussen noodzakelijke schoonmaakbeurten. Zelfs als er kleine garnalen in de filterkamer komen, kunnen ze niet bij het filterwiel. Open de filter gewoon en haal ze er veilig en wel uit. De complete set Nano Cube Complete Style bevat ook een Style LED L . Met deze verlichting kun je zelfs de meest veeleisende aquariumplanten van voldoende licht voorzien, zodat ze gezond, sterk en mooi kunnen groeien. De zwarte Scaper's Back achtergrond is ook inbegrepen in de set. Deze biedt je aquariumplanten en -dieren het juiste podium en laat hun kleuren echt stralen. De complete set bevat ook substraat: met 6 kg Sulawesi Black shrimp gravel en DeponitMix voorzie je je planten van een goede basis. Je vindt ook een schuimrubberen bodem in de set (dit is belangrijk omdat de kleinste zandkorrels onder het onderste glas tot zo'n spanning kunnen leiden dat het glas barst, het schuim egaliseert de druk en isoleert tegelijkertijd naar beneden) en een afdekplaat die de verdamping vermindert en kan voorkomen dat dieren eruit springen.

Wat heb ik nog meer nodig?

In principe bevat deze complete set alle techniek die je nodig hebt om meteen aan de slag te gaan. Je hebt misschien ook nog nodig: een timer voor het licht, planten, aquariumdecoratie (d.w.z. wortels en/of stenen - de zogenaamde hardscape) en natuurlijk water. Nog geen dieren, die komen later. Kijk naar foto's van kubussen en doe ideeën op voor de inrichting - dat is de allereerste stap.

Waar moet het aquarium komen te staan?

Te veel licht kan algengroei veroorzaken en direct zonlicht verwarmt het water behoorlijk. Om deze redenen moet je nieuwe aquarium beslist niet direct bij een raam worden geplaatst, maar liever in een kamer. Het is praktisch als er een stopcontact in de buurt is - filters en lampen hebben stroom nodig. Direct voor een verwarming verdampt het water meer, wat op zich niet erg is - je moet het alleen van tijd tot tijd bijvullen. Als je niet zeker bent van de statica, moet je het aquarium in de buurt van een dragende muur plaatsen en een bouwkundig ingenieur raadplegen als je twijfelt - het gaat nu niet om een nanocube, maar misschien willen een of twee lezers van deze blog een groter aquarium plaatsen.

Voor het opzetten

De eerste stap is het bevestigen van de achterwandfolie. Dit kun je het beste doen als het aquarium nog leeg is, omdat je het dan op de voorruit kunt leggen (leg er altijd een handdoek onder of het schuimrubberen kussen om krassen te voorkomen). De folie kleeft door middel van adhesie en bevat geen ftalaten. Snijd het niet door, dat doe je later als alles op zijn plaats zit. Een dun laagje water op het achterpaneel helpt enorm bij het aanbrengen van de folie, dus maak eerst de buitenkant van het achterpaneel even vochtig. Begin dan in één hoek en breng de folie aan. Strijk het gelijkmatig glad zodat er geen luchtbellen zijn. Is het de eerste keer niet gelukt? Geen probleem - omdat hier geen lijm wordt gebruikt, kun je de folie er gewoon weer aftrekken en aan de volgende poging beginnen. Je moet misschien even oefenen, maar dan ziet het er echt goed uit. Als de folie eenmaal op zijn plaats zit, ga je met een hobbymes langs de rand van het glas om het perfect passend te snijden.

Positioneren

Heb je de juiste plaats gevonden? Plaats dan de schuimrubberen basis in de juiste richting en plaats de lege cube (nu met achterwandfolie) erop.

Nu kun je echt beginnen! Plaats eerst de filter in een van de achterste hoeken. Heel wat aquarianen hebben hun aquarium met liefde ingericht - om zich later te realiseren dat ze de filter vergeten waren en alles opnieuw moesten opbouwen omdat er geen plaats voor was. De filter is nog niet aangesloten!

Bodemstructuur

Heb je al grofweg bedacht waar de planten moeten komen? Heel goed. Vul het Deponit voedingsboedem op deze plaatsen. Zorg ervoor dat je altijd ruimte laat aan de zijkanten - anders zie je later de lichtgekleurde laag voedingsbodem, wat niet nodig is. Verspreid vervolgens de eerste lagen kristalkwartsgrind in de achterste hoeken en begin met het opzetten van je hardscape. Plaats de grootste stenen of wortels en vul ze op met grind. Verspreid ook grind aan de voorkant. Zorg ervoor dat je het substraat naar achteren toe laat stijgen - dit zal je aanleg een veel beter perspectief geven en veel dieper doen lijken dan wanneer alles gewoon plat ligt.

Bereid de planten voor

Als de wortels en stenen op hun plaats liggen en het substraat op zijn plaats ligt, kun je de planten planten. Je moet de planten echter van tevoren voorbereiden. Potplanten moeten worden uitgepot, de steenwol moet van de wortels worden verwijderd en in kleinere stukken worden verdeeld. Er moet zo min mogelijk steenwol in het aquarium terechtkomen. Knip de wortels vervolgens terug tot ongeveer 2-3 cm, zodat ze worden gestimuleerd om zich meteen te vertakken. Bij stamplanten kun je jezelf de kastijding besparen en ze gewoon boven de pot afknippen (die je vervolgens weggooit). De afzonderlijke stengels zullen vrij snel weer wortels laten groeien zodra je ze in de bodem van het aquarium stopt. Als je hebt gekozen voor in vitro gekweekte planten in een pot met deksel, is het nog eenvoudiger - spoel gewoon de voedingsoplossing weg en verdeel de planten in kleinere stukken. Maak vervolgens een keukenhanddoek of een paar stukken Zewa vochtig en bedek de planten er voorzichtig mee om te voorkomen dat ze verwelken

Planten

Planten gaat heel goed met een lange plantpincet. De makkelijkste manier om dit te doen is door een beetje water te gieten totdat het substraat in het voorste gedeelte net bedekt is. Het substraat kan ronddwarrelen wanneer je water toevoegt, dus voorkom dit door wat folie of papier in het aquarium te leggen en het water hier heel langzaam overheen te gieten. Nu is het tijd voor de voorgrondplanten - je kunt hier het beste korte aquariumplanten gebruiken - Marsilea, Cuba dwergparelmoervlinder of Glossostigma bijvoorbeeld. Het zou jammer zijn als er hoge planten voor zouden staan die de voorruit zouden overwoekeren en je alleen nog maar naar een groen vlak zou kunnen kijken ...

Als de voorgrondplanten eenmaal staan, voeg je nog wat grind toe aan de basis van de wortels om ervoor te zorgen dat alles goed vasthoudt en giet je er wat water bij tot de middengrond een beetje onder water staat. Leg weer wat papier of folie op de verharding om deze te beschermen. Nu is het tijd voor de middengrond. Rozetplanten zoals Cryptocorynes zijn hier erg populair. Je kunt ze gebruiken voor een mooie onderbeplanting van je verharding. Je kunt je aquarium ook versieren met mossen of epifytische planten zoals varens, Bucephalandra of Anubias plant - klassiek vastgebonden met een stukje draad of - veel gemakkelijker - vastgezet met een paar druppels superlijm. Maak je geen zorgen, superlijm op basis van cyanoacrylaat is niet giftig voor je aquariumbewoners! Zodra de middengrond is beplant, herhaal je het spel met het water.

Plaats op de achtergrond hogere aquariumplanten zoals vallisneria of stamplanten.

Voltooid.

Ben je er blij mee? Plaats dan je papier of folie nog een laatste keer in het aquarium en vul het water tot de rand. Plaats nu de filter en plaats de lamp. Stel de timer in op een korte verlichtingstijd van 6-8 uur - de nieuwe planten moeten zich eerst aanpassen en zullen niet zo snel groeien. Als je veel licht gebruikt, breng je anders een algenplaag in huis, dus gebruik in het begin maar weinig licht. Zodra de planten beginnen te groeien, kun je de verlichtingstijd geleidelijk verhogen tot 10-12 uur.

Introductieperiode

Je aquarium moet nu een paar weken zonder dierlijke bewoners draaien - zo kan het biologisch evenwicht zich aanpassen. Je kunt helpen met preparaten zoals de Aquarium Starter Rapid van Dennerle, die de noodzakelijke micro-organismen meteen introduceert. In dit geval kun je al na een paar dagen de eerste slakken introduceren, de restjes gebruiken en het biologische systeem op gang brengen. Als uit je watertest (bijvoorbeeld de WaterTest 6in1 van Dennerle) blijkt dat er geen nitriet in het aquariumwater zit, kun je je aquarium stap voor stap bevolken.

We wensen je veel plezier met je nieuwe aquarium!

Chris Luckhaup